Strategisk økonomistyring – Swedish Timber

Swedish Timber-caset belyser sikring, eller hedging som det også kalles. I den situasjonen som caset fremlegger ser vi tydelig at sikringen reduserer standardavviket, eller med andre ord øker sannsynligheten for at utfallet blir nært forventningsverdien. Samtidig ser vi tydelig at sikringen også åpner muligheten for ekstreme utfall. Med et forverret worst case-scenario og et dårligere best-case scenario er det ikke sikkert sikring er så positivt som det kanskje kan høres ut. Caset er derfor ypperlig til å vise at det ikke alltid er slik at sikring er riktig.

 

Jeg har brukt en del timer på å sette sammen et dokument om Swedish Timber. Jeg har derfor valgt å sette en pris på det. Produktet kan kjøpes via FileFora, ved å følge denne linken:

BØK3651 – SWEDISH TIMBER

Her er noen av oppgavene som blir besvart i dokumentet:

 • Forklar hvorfor risikoen i et enkelt prosjekt ikke nødvendigvis er den relevante risikoen i en lønnsomhetsvurdering.
 • Kommenter følgende uttalelse: Fordi Swedish Timber har mulighet til å kansellere et kjøp hos sin underleverandør hvis kunden avbestiller, betyr dette i praksis at ST ikke løper noen reell risiko i sine engasjementer.
 • Hvilken risiko er relevant for henholdsvis en diversifisert og en udiversifisert eier?
 • Hva skjer med standardavviket til STs margin når man bruker et forward-sikringsinstrument i forhold til om de ikke gjør det?
 • Hva skjer med forventningsverdien til ST på en typisk kontrakt når de bruker et forward-sikringsinstrument i forhold til når de ikke gjør det?
 • Forklar med ord hva som menes med følgende utsagn: “Risiko er en funksjon av både sannsynlighet og konsekvens”.
 • Hvorfor vil Swedish Timber, gitt at det ikke sikrer seg, være eksponert for valutrarisko i USD i en to-måneders periode?

 

11 thoughts on “Strategisk økonomistyring – Swedish Timber

 1. Hei,
  Kan du legge ut noe angående Briefcase også? Og hvordan burde man foreberede seg til denne eksamen?

 2. Hei,
  Hvordan påvirker investering av f.eks. maskiner og bygg likviditeten og balansen, og hva blir effekten på resultatregnskapet?

 3. Hei! ! Har du dokumenter til Birefcase også? Om hvordan man burde forberede seg til eksamen osv..

 4. Hei. Siden eksamen i år blir hjemme, hvor mye er du villig til å ta for å gjøre denne for meg? Behøver ikke en A engang, jeg sliter bare veldig og trenger å bli ferdig med dette faget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.