Lykke til på BØK-eksamen!

I morgen er tiden kommet for å vise hva dere har lært i bedriftsøkonomi og finans. Jeg regner med at eksamen blir veldig lik som tidligere, så dere som har regnet gamle eksamensett er vel godt forberedt. Det er en nye eksamensform for mange, og det kan være lurt å bruke litt tid på å se hvordan problemstillingene typisk blir formulert. Likevel vil jeg si at forståelse er minst like viktig som å kunne fremgangsmåten på utregningene. Det de ønsker å teste dere på er om dere har forstått pensum. Her er noen tips fra meg til dere:

– Husk at hver oppgave teller like mye. Hopp over oppgaver du tror du vil bruke lang tid på, og gå heller tilbake å gjør dem etter du har gjort de du kan. Husk imidlertid at for å få bestått må du bestå på alle de tre hovedemnene.

– Jeg bruker alltid én side per oppgave, med mindre det er veldig små oppgaver. På den måten er det lett å putte oppgave 10 mellom oppgave 9 og 11 dersom du må gjøre oppgave 10 senere. 

– Jeg kladder aldri besvarelsen på kladdarket først. Jeg fører alltid rett inn på innføringsarket, og bruker bare kladdarket til småtterier. Dersom du skriver feil, kast innføringsarket på gulvet, og begynn på nytt. 

 Svar på alle oppgavene. Det verste du kan få på en oppgave er 0. Dersom du ser at du ikke klarer å løse en oppgave ved å regne ut, skriv litt teori om det du tror de prøver å teste deg på. F.eks. dersom du ikke husker formelen for nullpunktsomsetning, skriv noe sånn som at “jeg klarer ikke huske formelen for nullpunktsomsetning, men jeg vet at nullpunktsomsetning er den omsetningen du må ha for at du akkurat skal få dekt dine faste og variable kostnader. Ved nullpunktsomsetning er dekningsbidrag lik de faste kostnadene, og overskuddet er derfor 0. Det de ønsker å teste dere på er om dere har forstått pensum. Dersom du skriver den formuleringen der, vil jeg tro du får en C eller en B på den oppgaven. Hadde du ikke skrevet noe, hadde du fått en F. 

– Ta nødvendige forutsetninger. Dersom du skal regne ut nullpunktsomsetning, men ikke har klart å regne ut faste kostnader på forhånd. Skriv “antar at faste kostnader er 8 millioner”, så foretar du en beregning ut fra det. 

– Mange oppgaver krever ikke at du viser utregningen. Likevel kan det være greit både for deg selv og for sensor at du skriver ned formelen/sammenhengen du bruker. På den måten, hvis du i alt stresset taster feil på kalkulatoren, så ser sensor at du har forstått det, men bare har gjort en slurvefeil. De fleste oppgaver krever heller ikke at du skriver noe mer enn to strek under svaret, men det kan være lurt å oppsummere oppgaven på slutten: “
NPO = FK/DG  
NPO = 1.000.000/0,40 = 2.500.000
Nullpunktsomsetningen for bedriften er 2.500.000 kroner.

– Husk resultatligningen: (Pris-VEK)*antall solgte enheter – (FEK*normalproduksjon) = resultat

– Husk den magiske: IB + tilkomst – avgang = UB

– Ikke bli stresset om ting er formulert på en litt annerledes måte enn før. Det er det samme stoffet de ønsker å teste dere på i år som i fjor, så bruk det du kan. De fremgangsmåtene du har brukt i gamle sett, kan sannsynligvis også brukes denne gangen, selv om tallene er oppgitt litt annerledes. 

– Ha selvtillit, og vis hva du kan.

 

Lykke til, og takk for at du har brukt bloggen min dette semesteret!

7 thoughts on “Lykke til på BØK-eksamen!

 1. Tusen takk for gode tips! Stakk innom for å regne igjennom arbeidskrav 8 en siste gang før jeg legger meg 😛 Her var det noen poeng jeg ikke har tenkt på før, det var bra å ha med seg 🙂
  Takk for en super blogg, den har vært veldig nyttig for min del! 🙂

 2. Takk for god hjelp gjennom bloggen din! 🙂
  Aner du sånn ca hvordan poenggrensene for karakterer er på bedøk? Ca hvor mye poeng man må ha av 25, for å oppnå a eller b?
  Mvh Mari:-)

 3. Dette er sikkert en veldig enkel oppgave men jeg klarer rett å slett ikke å forstå noe.. Så ber til alle makter at du kan forklare denne for meg! :
  Du ønsker å kjøpe en brukt scooter om to år og forventer da at scooteren vil
  koste 20.000 kroner. Du bestemmer deg for å begynne å spare 800 kroner per
  måned (første gang om en måned.)
  Hvilken effektiv årlig rente må du ha på sparepengene dine for å kunne kjøpe
  scooteren om to år?

 4. Hei! Er sjukt spent å om jeg klarte å stå. Er det noen som tilfeldigvis vet har ordnet seg fasiten til eksamen som var. Eller som vet hvordan det er med poeng og ståkarakter..

 5. Vet du når fasiten på eksamen kommer til å bli lagt ut? Eller har noen regnet gjennom oppgaven etterpå? Er så spent på om jeg fikk noe som helst rett. Kjipt å ikke bestå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.